Комп’ютерні моделі управління запасами - Акулов, Дмитро Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Актуальність теми. Управління запасами є ключовою складовою логістики та операційної діяльності підприємств. Ефективне керування рівнем запасів прямо впливає на фінансові результати: занадто великі запаси «заморожують» обігові кошти і генерують додаткові витрати на зберігання, тоді як недостатні запаси спричиняють збої в виробництві та втрачені продажі. У сучасних умовах, коли швидкість обігу товарів зростає, а невизначеність попиту залишається високою, питання оптимізації запасів набуває особливої актуальності. Поява комп’ютерних моделей та інформаційних систем дозволяє автоматизувати розрахунки потреб у запасах, прогнозувати попит та у режимі реального часу відстежувати рівні товарів на складах. Це робить тему дослідження – комп’ютерні моделі управління запасами – надзвичайно важливою для підвищення конкурентоспроможності підприємств. Мета роботи. Метою даної бакалаврської роботи є комплексний аналіз та узагальнення комп’ютерних моделей управління запасами, оцінка їх ефективності в різних умовах господарювання, а також розробка рекомендацій щодо вибору та впровадження цих моделей на підприємствах. Досягнення поставленої мети передбачає вирішення низки взаємопов’язаних завдань.
Keywords: моделі; критерії; запаси; симуляція; оптимізація; програмне забезпечення