Спосiб оптимiзацiї багатофазного циклу регулювання свiтлофорного об'єкта - Денисенко, Олег Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Спосіб оптимізації багатофазного циклу регулювання світлофорного об'єкта належить до систем регулювання дорожнього руху (ДР) і може бути використаний при розробці агрегатної системи засобів керування ДР, при розробці АСУ-ДР, в системах інформаційного забезпечення завантаження перехресть ВДМ, а також для підвищення ефективності керування рухом транспорту на регульованих перехрестях. Спосіб базується на конусному покроковому скануванні одночасно трьома вузькоспрямованими лазерними променями інфрачервоного діапазону тимчасово всіх підходів і виходів перехрестя, що дає можливість сформувати вхідні і вихідні межі двох КЗ та забезпечити визначення комплексу вищевказаних параметрів ТП по кожній смузі руху, основні та проміжні такти і цикл СР в залежності від результатів сканування оптимізувати втрачений час у циклі регулювання. За допомогою запропонованого способу можливе одночасне визначення основних параметрів транспортних потоків (ТП): моменту проїзду транспортним засобом (ТЗ) контрольованої зони (КЗ) та перехрестя в цілому, швидкості, прискорення, типу і напрямку руху ТЗ, їх інтенсивності руху по кожній смузі за будьякий проміжок часу, інтервалів рухів між ТЗ, а також тривалості проміжних та основних тактів в кожній фазі і циклу світлофорного регулювання (СР), що досягається за допомогою одного загального пристрою, розташованого в зоні перехрестя.
Keywords: автомобiльний транспорт; безпека руху