Підвищення ефективності роботи двобалкового мостового крана - Кривчач, Антон Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – двобалковий мостовий кран. Мета роботи – підвищення продуктивності двобалкового мостового крана шляхом встановлення додаткового механізму для підйому та опускання вантажів. Метод дослідження – аналітично–графічний. У дослідженні доведено важливість комп'ютерного моделювання механізмів, вузлів і деталей мостових кранів у процесі розробки оптимальних конструкторських рішень. Представлено алгоритм проектування мостового крана, а також визначено функціональні залежності енергетичних характеристик механізмів пересування і підйому вантажів. Розглянуто ключові аспекти розрахунку та вибору елементів конструкції мостового крана для роботи з вантажами вагою від 2 до 10 тонн за допомогою основного підйомного механізму і до 2 тонн за допомогою допоміжного механізму. Проаналізовано економічну ефективність використання крана, а також висвітлено питання охорони праці при його експлуатації, включаючи заходи безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: двобалковий кран; вантаж; вантажопідйомність; механізм підйому; режим роботи; додатковий механізм; надзвичайна ситуація