Дослідження організації дорожнього руху на перехресті з використанням камер детекторів на перехресті Харківське шосе – вул. Комуни - Воробєй, Вікторія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження - організація дорожнього руху на перехресті. Предмет дослідження - вплив режиму регулювання на безпеку руху і на величину затримки транспортних засобів. Мета роботи – розробка заходів для підвищення ефективності організації дорожнього руху на перетинанні. Метод дослідження – аналітичний. В роботі проведено аналіз детекторів транспорту, визначені їх основні переваги та недоліки. Отримані результати – запропоновані заходи щодо поліпшення організації дорожнього руху на перехресті Харківське шосе – вул. Комуни, а саме: введення світлофорної сигналізації в режимі жорсткого регулювання та в режимі транспортного визивного пристрою за допомогою камер детекторів. З двох запропонованих заходів другий варіант є найбільш ефективним. Він дає можливість безпечному виїзду транспортних засобів з вул. Комуни з найменшими транспортними затримками. Розроблені заходи можуть бути використані на практиці при організації дорожнього руху на перехресті Харківське шосе – вул. Комуни з метою зниження аварійної ситуації.
Keywords: детектор транспорту; затримка транспортних засобів; світлофорне регулювання; транспортний потік; метод конфліктних точок