Науково-практичні аспекти лазерного сканування місцевості - Козарчук, Ігор Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі визначено актуальність лазерного сканування місцевості в сучасній геодезії, розглянуто існуючі його види, технологічні рішення щодо проведення, переваги та недоліки у порівнянні з іншими методами проведення геодезичних робіт. Охарактеризована методика обробки результатів лазерного сканування та проблема збереження точності «хмари точок», отриманої під час проведення робіт за несприятливих погодних умов. Наведено перспективи розвитку технології лазерного сканування в Україні, з’ясовані причини виникнення проблем (затримок, неточностей, «чорних плям») та запропоновані можливі рішення для уникнення проблем під час обробки «хмар точок».
Keywords: Лазерне сканування місцевості; лазерний сканер; хмара точок; технологічні рішення; методи проведення геодезичних робіт