Антикризовий менеджмент: формування програми промислового підприємства в умовах сучасних комунікацій - Гіржева, О. М.; Нагаєв, В. М.; Солопун, Н. М.; Girzheva, O.; Nagayev, V.; Solopun, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета – використання інструментів антикризового менеджменту для подолання кризових явих та відновлення діяльності підприємств в умовах сучасних комунікацій. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: метод коефіцієнтів, абстрактиний метод, балансовий метод. Результати. Особливість стратегії антикризового управління – це її чітка орієнтація на виявлення причин кризи та запобігання їм, впровадження ефективних дій підприємства у кризових ситуаціях. Основна мета антикризового управління в період розвитку кризи полягає у відновлення фінансової рівноваги (платоспроможності) та мінімізація втрат. Якщо на підприємстві виявли ознаки кризи, потрібні термінові стратегічні заходи, спрямовані на відновлення фінансової стабільності. Це в тому числі: визначення цілей в довгостроковому періоді, визначення методів та форм досягнення ціей; розробка кадрової політики і визначення взаємовідносин між підрозділами; створення антикризової групи. Механізм управління у кризовій ситуації можна подати таким алгоритмом: створення спеціалізованої групи, перевірка доцільності та своєчасності проведення заходів, ухвалення антикризових управлінських рішень, оцінка і аналіз якості виконання. Наведені приклади покращення управління дебіторською заборгованістю з використанням АВС-аналізу, системи знижок, ліквідного фінансового потоку. З метою мінімізації втрат необхідно використання сучасних комунікацій для підвищення репутації компанії в умовах кризи. Практична значущість. Використання інструментів антикризового управління для підприємства повинно зберегти рівновагу і загальний вектор свого розвитку в умовах динамічного та мінливого зовнішнього та середовища, в тому числі при виникненні кризи.
Anti-crisis management: formation of the program of the industrial enterprise in the conditions of modern communications
Keywords: антикризове управління; неплатоспроможність; промислове підприємство; комунікації; інформаційно-комунікаційні технології; anti-crisis management; insolvency; industrial enterprise; communications; information and communication technologies; 65.011.7:658.016.3; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.140