Формування професійних компетенцій оцінювання стійкості руху автомобіля - Кучков, Руслан Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Ця магістерська кваліфікаційна робота присвячена вдосконаленню методів оцінки стійкості руху автомобілів. У дослідженні розглядаються ключові аспекти динаміки автомобільних систем, такі як маневреність, керованість та стійкість, з акцентом на інтеграцію сучасних наукових підходів. Робота містить аналіз існуючих методів оцінки стійкості, вивчення нових показників маневреності, а також розробку методів оцінки стійкості та керованості за критеріями власної частоти коливань та коефіцієнтів стійкості. Наукова новизна дослідження полягає у формулюванні нових критеріїв стійкості, які враховують нелінійні характеристики шин та динаміку перехідних режимів. Практична цінність роботи полягає у можливості застосування удосконалених методів оцінки стійкості для покращення загальної безпеки автомобілів. Результати дослідження були верифіковані через комп'ютерне моделювання, що підтвердило ефективність розроблених підходів у точному прогнозуванні меж стійкості. Це сприяє поліпшенню параметрів налаштування систем активної безпеки автомобілів, підвищуючи їхню надійність та безпечність.
Keywords: власна частота коливань; керованість; коефіцієнт стійкості; маневреність; методи оцінювання; стійкість руху