Дослідження спрощених моделей математичного опису складних нелінійних інформаційно-вимірювальних систем тиску - Караченцев, Володимир Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра проаналізовані існуючі математичні моделі для опису нелінійних інерційних інформаційно-вимірювальних систем тиску. Обґрунтовано вибір моделі Гаммерштейна, що дає змогу одночасно врахувати як нелінійність, так і інерційність такої системи. Моделювання проведено у Simulink. Щоб перевірити здатність такої моделі до ідентифікації вимірювального каналу тиску проведено розв’язання оберненої задачі вимірювань. Моделювання показало, що обраний метод оберненої задачі вимірювань залежить від складності сигналу та величини шум, інерційності інерційного блоку, виду нелінійності нелінійного блоку. Тим не менш, за допомогою моделі Гаммерштейна можна описувати великі та складні нелінійні інформаційно-вимірювальні системи тиску, але їх використання потребує більш детального дослідження.
Keywords: Вимірювальний канал тиску; вимірювальна лінія; датчик тиску; інерційність; інформаційно-вимірювальна система тиску; модель Гаммерштейна; нелінійність