Обґрунтування заходів з підвищення ефективності дорожнього руху на ділянках ВДМ м. Дніпро - Котенко, Аліна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження: дорожній рух на ділянках вулично-дорожньої мережі міста. Мета – обґрунтування заходів підвищення ефективності дорожнього руху на ділянках ВДМ міста Дніпро. Метод дослідження і апаратура: натурні спостереження, імітаційне, математичне моделювання. Збір інформації про параметри транспортної мережі виконувався натурними методами. При проведенні робіт була використана комп’ютерна техніка та програмне забезпечення. Отримані результати: дана оцінка параметрів функціонування транспортної мережі досліджуваного району, розроблено модель функціонування мережі. Проведено аналіз параметрів функціонування транспортної мережі, досліджено рівень аварійності на вулицях об’єкту дослідження, запропоновано комплекс заходів по вдосконаленню транспортної мережі району на мережевому та локальному рівні, які підвищують рівень безпеки руху та забезпечують збільшення пропускної спроможності елементів мережі. Отримані результати сприятимуть підвищенню ефективності дорожнього руху на ділянках ВДМ міста Дніпро. Ступінь застосування: на рівні розробок. Ефективність: при впровадженні пропонованих заходів очікується зменшення втрат транспортного часу, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод. Область застосування: системи управління рухом міста Дніпро.
Keywords: транспортна мережа; дорожній рух; аварійність; світлофорне регулювання; транспортні потоки; інтенсивність транспортного потоку