Управління інноваційно-інвестиційним потенціалом автомобільної індустрії на засадах кластерного підходу - Плахтій, Анастасія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метою дипломної роботи магістра є дослідження й удосконалення теоретично-методичних аспектів і розроблення прикладних положень управління інноваційно-інвестиційним потенціалом автомобільної індустрії на засадах кластерного підходу. Окреслена мета вимагає виконання взаємопов’язаних завдань, а саме: дослідити історичну еволюцію та презентувати сучасне бачення ессенціальної характеристики економічної категорії «інноваційно-інвестиційний потенціал підприємства автомобільної індустрії»; надати комплексну характеристику системі управління інноваційно-інвестиційним потенціалом автомобільної індустрії; окреслити нормативно-правове підґрунтя управління інноваційно-інвестиційним потенціалом автомобільної індустрії в Україні; ідентифікувати світові тенденції розвитку автомобільної індустрії; дослідити тенденції розвитку автомобільної індустрії в Україні; розробити й апробувати методичний підхід до інтегрального оцінювання розвитку інноваційно-інвестиційного потенціалу автомобільної індустрії; виявити особливості та переваги автомобільного кластеру як організаційної форми економічних об’єднань; дослідити зарубіжний досвід створення автомобільних кластерів і оцінити перспективи його використання в Україні; обґрунтувати з використанням сценарного підходу прогнозний соціально-економічний ефект від створення Західного автомобільного кластеру в Україні. Апробація результатів дослідження здійснена: на 5-ти Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт і 2-х інших конкурсах студентських наукових робіт; через опублікування 16 наукових праць.
Keywords: інноваційно-інвестиційний потенціал; автомобільна індустрія; автомобільний кластер; кластерний підхід