Оцінка впливу автомобільних доріг на шумове забруднення в населених пунктах - Барчак, Артур Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – методи аналізу шумового забруднення придорожнього простору та його шкідливість. Мета роботи – розробка проектних рішень для зниження впливу автомобільних доріг на шумове забруднення в населених пунктах. Метод дослідження – аналіз науково-технічної інформації за літературними джерелами, нормативною і довідковою літературою та застосування методів статистичного аналізу. Галуззю використання є проектування заходів по зниженню акустичного забруднення на автомобільної дорозі. У роботі проаналізовано стан питання щодо шумового забруднення придорожнього простору та його шкідливість. Обґрунтовано актуальність обраної теми. В роботі виконаний огляд та аналіз великого за обсягом експериментального матеріалу дослідників України, Австрії, Японії та Німеччини та на основі узагальненого аналізу надано пропозиції щодо вдосконалення моделей для визначення розрахункового рівня шуму на автомобільних дорогах та запроектовані заходи з охорони навколишнього середовища.
Keywords: автомобільна дорога; транспортний поток; акустичне забруднення; охорона навколишнього середовища; шумові екрани