Діагностика кризового стану та загрози банкрутства банку - Алексєєва, Ю. О.; Азаренкова, Г. М.; Alekseeva, Yulia; Azarenkova, Galina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Метою статті є розробка науково-методичних підходів і практичних рекомендацій щодо удосконалення методики діагностики кризового стану банку. Предметом дослідження є теоретико-методичне забезпечення діагностики кризового стану баку та загрози його банкрутства. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові методи пізнання дійсності, як теоретичне узагальнення, порівняння та систематизація (при дослідженні сутності поняття «антикризове управління» та «криза банку», визначенні факторів, що його обумовлюють); порівняння (у процесі встановлення спільних і відмінних рис методик аналізу фінансового стану банку, інструментів антикризового управління банком); системного аналізу (при визначенні елементів системи антикризового управління банком); методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції, метод групувань. У статті досліджено теоретичні основи діагностики кризового стану та загрози банкрутства банку; фінансова криза в банку її симптоми та фактори, що її спричиняють; розглянуто методи діагностики кризового стану банку та загрози банкрутства; про аналізовано загальну характеристику фінансових ресурсів банку; проведений аналіз майнового стану ПАТ «Альфа-Банк»; зроблена оцінка кризового стану та загрози банкрутства банку за абсолютними та відносними показниками; побудована модель оцінки та аналізу кризового стану та загрози банкрутства банку.
Crisis diagnosis and the threat of bank bankruptcy
Keywords: криза; фінансова криза; банкрутство; антикризове управління; банк; crisis; financial crisis; bankruptcy; crisis management; bank; 336.71:65.012.32