Методика оцінки споживання енергії електробусом та параметрів тягової акумуляторної батареї в умовах експлуатації - Андрусенко, Сергій Іванович; Будниченко, Валерій Борисович; Подпіснов, Владислав Сергійович; Andrusenko, Serhii; Budnychenko, Valerii; Podpisnov, Vladyslav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Запропонована методика визначення реальної питомої витрати електроенергії при експлуатації електробуса та обґрунтування ємності тягової акумуляторної батареї (ТАБ) для забезпечення терміну її використання з заданою ймовірністю для роботи на маршруті відомої довжини. Показано, що ємність ТАБ має бути достатньою для компенсації витрат енергії на рух, сталих витрат електроенергії на живлення допоміжних кіл (системи опалення, кондиціювання тощо) та враховувати з ймовірністю 0,95 або 0,99 потрібну додаткову ємність, яка забезпечить не перевищення гранично допустимого розряду ТАБ, встановленого її виробником. Методика може бути використана для визначення реальних значень питомих витрат електроенергії та ємності ТАБ для довільних моделей електробусів.
Methodology for estimating energy consumption for an electric bus and traction battery parameters in operating conditions
Keywords: електроенергія; питомі витрати; тягова акумуляторна батарея; ємність; ймовірність безвідмовної роботи; електробус; electricity; specific consumption; traction battery; capacity; probability of trouble-free operation; electric bus; 629.3.016.8; 10.30977/VEIT.2022.22.0.8