Шляхи активізації інноваційної діяльності підприємств автотранспортного комплексу України у контексті міжнародного співробітництва та євроінтеграції - Болдовська, К. П.; Зам'ятіна, Є. Ж.; Лиженков, Д. В.; Boldovska, Kateryna; Zamiatina, Yelyzaveta; Lyzhenkov, Danil (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Предметом статті є теоретичні питання, організаційно-економічний інструментарій і практичні підходи щодо активізації інноваційної діяльності автотранспортних підприємств у контексті інтеграційних процесів. Метою статті є визначення факторів, які стримують інноваційний розвиток підприємств вітчизняного автотранспортного комплексу у контексті інтеграції до європейської транспортної системи, та визначення напрямів державної підтримки активізації їх інноваційної діяльності. Методологія проведення дослідження представлена методами теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, системного і комплексного підходу, монографічним та абстрактно-логічним методами. У роботі визначено основні проблеми і фактори отримання інноваційного розвитку підприємств автомобільного транспорту України у контексті інтеграції до європейської транспортної системи. Визначено напрями державної підтримки активізації інноваційної діяльності вітчизняних автотранспортних підприємств у рамках формування і реалізації науково-технічної складової стратегії інноваційного розвитку України та пропонуються заходи щодо створення умов для розвитку автотранспортного комплексу України на інноваційній основі. Отримані науково-практичні висновки і надані пропозиції можуть бути враховані і використані вітчизняними автотранспортними підприємствами при вирішенні комплексу проблем, пов’язаних із розвитком їх інноваційної діяльності, а також державними органами у сфері транспорту у процесі стимулювання інноваційних перетворень і розробки програм розвитку й євроінтеграції автотранспортного комплексу України.
Ways to enhance innovation activities of enterprises of Ukrainian motor transport complex in the context of international cooperation and eurointegration
Keywords: інноваційна діяльність; автомобільний транспорт; державна підтримка; інтеграція; розвиток; стратегія; міжнародне співробітництво; innovation activities; motor transport; state support; integration; development; strategy; international cooperation; 338.47:339.92