Мобільність як послуга (MAAS): перспективи впровадження та виклики в Україні - Рахуба, В. А.; Rakhuba, V. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є дослідження сутності мобільності як послуги (MaaS) та розкриття перспектив та викликів її впровадження для міст і регіонів в Україні. Методика дослідження. Нами були використані і загальнонаукові, і спеціальні методи дослідження, а саме: логічно-семантичний, історико- правовий, порівняльно-правовий, структурно-функціональний, синтез, аналіз, опис, узагальнення, статистичні методи тощо. Результати. У статті проведено аналіз перспектив та викликів впровадження концепції Мобільності як послуги (MaaS) в Україні, що виникають перед регіонами України. Отримані результати дослідження свідчать про потенціал ринку MaaS, який можливо реалізувати за умов врахування регіональних особливостей та інфраструктурних обмежень, а також забезпечення широкого доступу до мобільних технологій. Виокремлено ключові переваги MaaS, серед яких можливість оптимізації використання транспортних ресурсів та зменшення транспортних заторів у містах. Також вказано на важливість інноваційних технологій та аналізу даних для ефективного керування попитом на транспортні послуги, що сприятиме стабільності та ефективності системи мобільності в цілому. Зазначено, що розглядаючи виклики на шляху застосування концепції мобільності як послуги (MaaS) в Україні, важливо враховувати різноманітні обмеження, які можуть виникати як в сільській місцевості, так і в містах. Доведено, що важливим фактором є недостатній розвиток транспортної інфраструктури у малих міських або сільських територіях. Узагальнено, що для успішної реалізації і функціонування даної концепції в Україні необхідне використання новітніх технологій. Наукова новизна. Набув подальшого розвитку науково-практичний підхід до перспектив та викликів впровадження в україні мобільності як послуги. Практична значущість. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів для розроблення етичних стандартів для збереження приватності та безпеки даних користувачів, забезпечення прозорості та відповідальності у використанні даних, а також сприяння громадській свідомості та освіті щодо переваг та можливостей MaaS.
Mobility as a service (MAAS): prospects for implementation and challenges in Ukraine
Keywords: концепція мобільності; інноваційні технології; міський регіон; сільський регіон; транспортні витрати; mobility concept; innovative technologies; urban region; rural region; transport costs; 330.3:656.13; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.4