Багаторівневий підхід виявлення та розпізнавання небезпечних предметів за допомогою БПЛА із застосуванням комп’ютерного зору - Роботько, С. П.; Луцак, Д. Л.; Robotko, Serhii; Lutsak, Dmytro (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Запропоновано багаторівневу систему виявлення мін за допомогою безпілотного літального апарата (БПЛА) зі швидкою детекцією YOLOv8n на наземній станції та хмарній семантичній верифікації ChatGPT-4o Vision із проміжною впевненістю. Відео 1080p з Raspberry Pi синхронізується з телеметрією Pixhawk 6C й геоприв‟язується, після чого контейнеризація та повне логування гарантують відтворювання. Запропонована схема прийняття рішень дозволяє зберігати високу повноту на етапі YOLOv8 і скорочувати хибні спрацьовування завдяки семантичній перевірці проблемних ділянок зображення в хмарі без істотного впливу на середню затримку та смугу каналу.
Multilevel approach to uav-based detection of anti-personnel mines using computer vision
Keywords: гуманітарне розмінування; БПЛА; візуально-мовні моделі; бездротова комп'ю-терна мережа; комп‟ютерний зір; YOLOv8; геоприв‟язка; багаторівневий аналіз зображення; ChatGPT; humanitarian demining; UAV; vision-language models; wireless computer network; com-puter vision; georeferencing; multilevel image analysis; ChatGPT.; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.203