Підвищення ефективності організації дорожнього руху на вул. Благовісна м. Черкаси - Щербінська, Людмила Олегівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на магістральній вулиці міста. Мета роботи – підвищення ефективності організації дорожнього руху на центральній вулиці міста, що представляє собою магістральну ділянку вулично-дорожньої мережі з достатньо високою інтенсивністю руху транспортних засобів і пішоходів. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Теоретичні дослідження методів організації дорожнього руху дозволили визначитись з такими, які можуть підвищити ефективність організації дорожнього руху на вул. Благовісна в м. Черкаси. Порівняні три схем організації руху на вул. Благовісна: 1 – існуюча (три перехрестя регульовані, перехрестя вул. Благовісна -вул. Святотроїцька – нерегульоване); 2 - з введенням світлофорного регулювання на перехресті вул. Благовісна – вул. Святотроїцька та оптимізацією циклів світлофорного регулювання на інших перехрестях; 3 – з введенням координованого руху на вул. Благовісна. Аналіз розрахованих оціночних показників надав можливість обрати оптимальний варіант – схема 3, при якій зменшуються затримки руху транспортних засобів в 1,6 разів (на 37%) та обсяги екологічних збитків (у порівнянні із ізольованим управлінням) на 50,5 т/1000км, хоча при цьому збільшується затримка руху пішоходів в 1,1 рази (на 6%). Для впровадження заходів потрібно витратити близька 875 тис. грн. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – введення координованого управління на вул. Благовісна зменшує втрати транспортного часу, небезпеку та екологічне навантаження при русі по цій ділянці. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані при удосконаленні організації руху в Соснівському районі м. Черкаси.
Keywords: Організація дорожнього руху; Координоване управління дорожнім рухом; Свтлофорне регулювання; Затримки транспортних засобів