Визначення тангенціальних властивостей одинарної пневматичної шини у режимі гальмування транспортного засобу - Клименко, Валерій Іванович; Капский, Денис Васильйович; Леонтьєв, Дмитро Миколайович; Куріпка, Олександр Володимирович; Фролов, Андрій Анатолійович; Klimenko, Valeriy; Kapski, Denis; Leontiev, Dmytro; Kuripka, Oleksandr; Frolov, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
В даній науковій роботі розглянуті особливості закручування пневматичної шини автомобільного колеса з одинарним ошинуванням в режимі гальмування транспортного засобу на дорогах з низьким та високим коефіцієнтом тертя – ковзання. Виконаний аналіз моделі динамічної зміни кута закручування пневматичної шини в залежності від ковзання елементів протектора шини в плямі контакту з поверхнею дорожнього покриття, а також отримані результати імітаційного моделювання, які підтверджуються експериментальними дослідами. Запропонована емпірична залежність, яка враховує характер зниження величини кута закручування пневматичної шини на дорогах з високими зчіпними властивостями.
Determination of Tangential Properties of a Single Pneumatic Tire in the Vehicle Braking Mode of a Vehicle
Keywords: гальмове керування; гальмова система; кут закручування; активна безпека; ковзання транспортного засобу; brake control; brake system; twisting angle; active safety; vehicle slip; 629.113.07; 10.30977/VEIT.2021.19.0.28