Оцінка автотранспортного навантаження на урбоекосистему міста Харків - Єніна, Єлізавета Анатоліївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження: процес хімічного та акустичного забруднення атмосферного повітря. Предмет дослідження – вплив автотранспортних потоків на якість атмосферного повітря в умовах урбанізованої території. Мета роботи – визначення ступеня екологічного впливу автомобільного транспорту на якість атмосферного повітря сельбищної зони урбанізованої території. Метод дослідження – розрахунковий. Проблема забруднення атмосферного повітря урбанізованих територій викидами автомобільного транспорту буде ще тривалий час залишатися актуальною, так як вплив руху автомобілів по автомагістралях несе негативний вплив на велику площу, під впливом якої знаходиться велика кількість людей. Для дослідження рівня екологічного впливу на якість атмосферного повітря урбанізованих територій було обрано ділянка вулиці з двома перехрестями міста Харків з одним з найбільших показників інтенсивності руху автотранспорту. Проведено опитування мешканців, які проживають та працюють у зоні впливу автомобільної ділянки, щодо оцінки впливу на компоненти навколишнього середовища. Були проведені розрахунки ступеня розсіювання забруднюючих речовин на визначених дистанціях, де починається розташовуватись житлова забудова. Також було проведено оцінку акустичного забруднення атмосферного повітря. На основі даних отриманих під час розрахунків були запропоновані природоохоронні рекомендації.
Keywords: автотранспортний потік; атмосферне повітря; акустичне забруднення; дорожньо-транспортні умови; викиди; забруднення; хімічні забруднення