Удосконалення організації дорожнього руху на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків - Бондаренко, Дмитро Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків. Предмет дослідження – вплив організації дорожнього руху на безпеку руху і величину затримки транспортних засобів. Мета роботи – розробка заходів щодо підвищення ефективності організації дорожнього руху на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків. Метод дослідження – аналітичний. В роботі проведено порівняльний аналіз сценаріїв організації дорожнього руху на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків. Отримані результати – запропоновані заходи щодо поліпшення організації дорожнього руху на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків, а саме: впровадження світлофорного регулювання на перехресті Героїв Харкова – вул. Тюринська та введення координованого управління на ділянці на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки. Порівнюючи результати моделювання трьох сценаріїв, с точки зору підвищення безпеки доцільним буде впровадження сценарію 2 або 3, з точки зору підвищення пропускної здатності – сценарію 1 або 2, з точки скорочення транспортних заторів – сценарії 1 або 2. Розроблені заходи можуть бути використані на практиці при реорганізації дорожнього руху на ділянці просп. Героїв Харкова від майдана Захисників України до вул. Лесі Українки в м. Харків з метою підвищення ефективності організації дорожнього руху на проспекті.
Keywords: організація дорожнього руху; інтенсивність транспортного потоку; моделювання дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання