Корегування ресурсу та перiодичностi технiчного обслуговування транспортних машин за методикою нормування витрати палива - Кривошапов, С. І.; Кривошапов, С. И.; Krivoshapov, S. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Недоліком діючої в Україні системи технічного обслуговування і ремонту машин є відсутність механізму коригування періодичності технічних впливів залежно від умов руху транспортних засобів. Метою дослідження є встановлення впливу витрати палива на ресурс та періодичності технічного обслуговування автомобілів. Методом математичного моделювання отримано аналітичні формули, які пов’язують ресурс із витратою палива. Запропоновано проводити коригування ресурсу і періодичності технічного обслуговування за тих саме засадах, що застосовуються для коректування витрати палива. На прикладі автомобіля КрАЗ-6322 було проведено розрахунки ресурсу та витрати палива; також отримано графічні залежності зміни цих показників від середньої швидкості автомобіля. Було введено коефіцієнти зміни ресурсу і зміни витрати палива; також отримано графічний взаємозв’язок цих коефіцієнтів. Розроблено рекомендації щодо зміни періодичності технічного обслуговування та ресурсу машин за інформацією, яка міститься у шляховій документації.
Корректировка ресурса и периодичности технического обслуживания транспортных машин по методике нормирования расхода топлива
Correction of resource and frequency of maintenance of transport vehicles by the method of fuel consumption rationing
Keywords: ресурс; ремонт; ремонт; витрати палива; умови експлуатації; автомобіль; нормування; коригування періодичності; швидкісні властивості; ресурс; ремонт; техническое обслуживание; расход топлива; условия эксплуатации; автомобиль; нормирование; корректирование периодичности; скоростные свойства; resource; repair; maintenance; fuel consumption; operating conditions; vehicle; rationing; adjustment of the frequency; speed properties; 629.113.004; 10.30977/АТ.2219-8342.2020.46.0.78