Розробка спеціального мостового крану зі збільшеним прольотом моста - Карасьов, Дмитро Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: Кран мостового типу вантажопідйомністю 15 т. зі збільшеним прольотом. Мета дослідження: розробка методики проектування крану мостового типу зі збільшеним прольотом. Метод дослідження: Аналітичний — заснований на використанні нормативних документів, типових методик та інженерних розрахунків, що застосовуються при проектуванні вантажопідйомних механізмів і металевих конструкцій. У кваліфікаційній роботі розроблено конструкцію спеціального мостового крану зі збільшеним прольотом моста, призначеного для обслуговування технологічних процесів на відкритих виробничих майданчиках з широким просторовим покриттям. Основну увагу приділено забезпеченню необхідної вантажопідіймальності, стійкості конструкції, надійності в експлуатації та відповідності сучасним нормам технічного проектування. У роботі проведено аналіз вимог до мостових кранів зі збільшеним прольотом, досліджено особливості навантаження на елементи металевої конструкції. Здійснено проектування головних складових крану: моста, ходових візків, вантажопідіймального механізму, а також запропоновано технічні рішення щодо зменшення маси конструкції без втрати міцності. Виконано статичні розрахунки за методом граничних станів та перевірку конструктивних елементів на міцність, жорсткість і стійкість. Особливу увагу приділено питанням технологічності виготовлення та збирання крану, а також безпеці експлуатації. Розглянуто можливості автоматизації управління та обґрунтовано вибір основного обладнання. Результати роботи можуть бути використані при проектуванні вантажопідіймальних машин для потреб промисловості, а також у навчальному процесі при вивченні дисципліни ВПТТТ.
Keywords: мостовий кран; прольот; розрахунки; механізми; модернізація; головна балка; безпека; економіка