Метод визначення областей динамічної стійкості параметрів економічного зростання України - Ревенко, Д. С. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом дослідження виступають детерміновані моделі та методи моделювання динамічної стійкості розвитку економіки України. Метою статті є формування методу визначення областей стійкості економічного розвитку України, який оснований на моделі економічного зростання в рамках теорії динамічних систем. Зазначено, що при дослідженні динамічної стійкості систем одним з практичних завдань є визначення області значень параметрів системи, якими треба керувати для забезпечення стійкості цієї системи. Останнім часом все більше фахівців в області моделювання приділяють увагу стійкості економічного зростання України, що формує актуальність цієї статі. На основі моделі економічного зростання Солоу побудовано модель для економіки України. Зазначено, що модель росту Солоу долає ряд обмежень кейнсіанських моделей і дозволяє точніше описати особливості макроекономічних процесів. Отримано імітаційну модель досліджуваного процесу. На основі теорії динамічних систем побудовано метод визначення областей стійкості керованих параметрів макроекономічної системи України. Цей метод складається з етапів визначення коефіцієнтів характеристичного поліному системи у функції досліджуваних параметрів; отримання за допомогою символьних обчислень поліноміальних матриць, що входять до умови стійкості і отриманні символьних визначників матриць. В практичному сенсі отримано передавальну функцію розробленої моделі і матрицю постійних коефіцієнтів системи, використано умову стійкості за Ляпуновим. Для визначення областей стійкості використано алгебраїчний критерій Л’єнара–Шипара. У подальшому, перспективним напрямом цього дослідження є розроблення методів для дослідження меж стійкості динаміки розвитку економіки України в умовах коли вхідні дані є невизначеними.
Keywords: стійкість; теорія автоматизованого керування; моделювання; імітаційна модель; економіка України; 005.12