Оцінка впливу виділених смуг руху МПТ по пр. Аерокосмічний м. Харкова на якість транспортного обслуговування пасажирів - Болдир, Андрій Григорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
На основі аналізу поточного стану організації перевезень на маршруті №6 «вул. Університетська – ст. Основа», що курсує по пр. Аерокосмічний встановлені особливості варіантів організації виділених смуг руху. Розроблений структурний контур функціональних зв'язків об'єкту дослідження дозволив описати процеси які визначають значення критерію ефективності впровадження пріоритетного руху МПТ. За результатами моделювання отримані закономірності, що описують зміну показника якості транспортного обслуговування при різній кількості рухомого складу на маршруті за різних варіантах організації пріоритетного руху. Визначено, що найкращим є варіант організації пріоритету по пр. Аерокосмічний на 1,2 та 3 ділянках. При цьому досягається зниження часу поїздки пасажира 36,5 хв. до 29,9 хв., а рівень заповнення транспортних засобів – з 1,33 до 0,885. Річний соціально – економічний ефект становить 3,464 млн. грн., чистий приведений дохід за 4 роки – 4,979 млн. грн., індекс прибутковості проекту – 52,8, а період окупності – 0,1 року. Рекомендації по впровадженню: результати проведених в роботі досліджень можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення міст.
Keywords: міський пасажирський транспорт; виділена смуга мпт; маршрут; час поїздки; час руху