Підвищення експлуатаційних властивостей чавунних колінчастих валів - Лючкова, Єлизавета Владиславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Високоміцний чавун з кулястим графітом має високий рівень експлуатаційних властивостей і з успіхом застосовується замість дорогого сталевого прокату, сірого і ковкого чавунів при виготовленні колінчастих валів тепловозних дизелів, що працюють в умовах значних контактних напружень, знакозмінних навантажень, а опорні поверхні - в умовах тертя і зношування. Виконані дослідження впливу легування, термічної та хіміко-термічної обробки і поверхневого пластичного деформування віброобробкою на експлуатаційні властивості високоміцного чавуну з кулястим графітом. Метою роботи було підвищення експлуатаційних властивостей валів. Для виготовлення колінчастого валу запропоновано використовувати чавун, мікролегований нікелем і молібденом, що забезпечує зменшення зворотної ліквації кремнію, збільшення прогартовуваності чавуну, збільшення кількості перліту, подрібнення включень кулястого графіту.
Keywords: високоміцний чавун; віброобробка; мікролегування; кулястий графіт; литий стан; нормалізація; азотування