Спосiб визначення повзучостi поверхневої твердостi матерiалiв при iндентуваннi - Мощенок, Василь Iванович; Ляховицький, Марк Матвiйович; Кухарева, Iрина Євгенiвна (My University, 2010)
Спосіб визначення повзучості поверхневої твердості матеріалів при індентуванні, який полягає в тому, що в процесі безперервного індентування з витримкою за максимального навантаження фіксують тривалість та глибину втискання індентора в матеріал, що досліджується, який відрізняється тим, що виконується серія індентувань з витримкою за фіксованого навантаження, будується серія кривих відносної зміни глибини індентування від тривалості витримки, будується тренд кожної отриманої кривої, за трендами всіх кривих підраховують середні значення відносної зміни глибини індентування за заданим кроком, розраховують відповідні значення поверхневої твердості за формулою: де - поточне значення повзучості поверхневої твердості, - максимальне навантаження (навантаження витримки), в Н, - площа частини індентора, що є втисненою в матеріал у і-ій точці на середній кривій, в мм2, а повзучість поверхневої твердості при індентуванні оцінюється кривою в координатах "поверхнева твердість - тривалість витримки під навантаженням".
Keywords: матерiалознавство