Захист природних водойм від евтрофікації, спричиненою скидом стічних вод - Мовчан, Карина Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Предмет дослідження – показників евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Мета роботи – визначення рівня евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 за хімічними та біоіндикаційними показниками. Метод дослідження – теоретичний аналіз даних науковотехнічної літератури, узагальнення та аналіз для добору представницьких показників евтрофікації водойм, практичні визначення хімічних та біоіндикаційних показників евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2. Проаналізовано екологічну небезпеку скиду стічних вод у природні водойми щодо спричиння їх евтрофікації. Розглянуто антропогене навантаження, що спричиняє евтрофікацію природних водойм, та шляхи вирішення проблеми. Визначено показники роботи Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 та ефективності очистки стічних вод. Практично досліджено хімічні та біоіндикаційні (за прибережною рослинністю та гідробіонтами) показники евтрофікації р.Уди на ділянці після скиду стічних вод з Харківських міських очисних споруд водовідведення № 2 -й показало що, досліджувану ділянку можна охарактеризувати як евтрофовану.
Keywords: водні ресурси; евтрофікація водойм; стічні води; біогенні речовини; очисні споруди; біоіндикація; прибережна рослинність