Дослідження стану малих річок як кінцевої ланки у стоковій акумуляції техногенних забруднень - Пругер, Лука Микитович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Розраховані фонові концентрації нормованих показників якості води в річках Оріль, Берестова, Багата. Визначено відповідність показників якості води в річках Оріль, Берестова, Багата нормативам рибогосподарської та комунально-побутової категорії використання. Наведені результати оцінки стану води за екологічною класифікацією. Розраховані прибережні смуги та водоохоронні зони, для визначення приналежності до водоохоронної зоні іншої території долин рік був розрахований коефіцієнт потенційної екологічної небезпеки призначенням якого є показати ступінь небезпеки порушення правил землекористування.
Keywords: малі річки; фонові концентрації забруднюючих речовин; клас якості води; категорія водокористування; водний кодекс; водоохоронні зони; прибережні смуги; правила землекористування