Ефективність енергогенеруючих плиток з різними типами мультиплікаторів - Аргун, Щасяна Валіковна; Гнатов, Андрій Вікторович; Сохін, Павло Андрійович; Arhun, Shchasiana; Hnatov, Andrii; Sokhin, Pavlo (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У статті аналізується ефективність енергогенеруючих плиток, обладнаних мультиплікаторами з косозубими та прямозубими шестернями, в умовах їх використання у пішохідних зонах для генерації електроенергії з механічної енергії кроків. В ході дослідження було розроблено та проведено експериментальні випробування двох типів енергогенеруючих плиток з метою визначення оптимальної конфігурації мультиплікатора для максимізації вироблення електроенергії. Результати експериментів показали, що плитки з прямозубими мультиплікаторами забезпечують вищу ефективність генерації енергії порівняно з плитками з косозубими мультиплікаторами. Окрім того, було виявлено, що величина генерованої енергії залежить не лише від типу мультиплікатора, а й від динаміки кроку та способу взаємодії людини з плиткою. Дослідження вносить вклад у розвиток енергоефективних технологій та відкриває перспективи для подальших розробок у сфері використання альтернативних джерел енергії в урбанізованому середовищі.
Efficiency of energy-generating tiles with different types of multipliers
Keywords: енергогенеруючі плитки; мультиплікатори; косозубі шестерні; прямозубі шестерні; генерація електроенергії; альтернативні джерела енергії; energy-generating tiles; multipliers; helical gears; spur gears; electricity generation; alternative energy sources; 378.14; 10.30977/VEIT.2024.25.0.5