Підвищення стійкості до зносу та корозії деталей дорожніх машин - Чепіль, Валерій Геннадійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи – підвищення ресурсу дорожніх машин, а саме підвищення зносо- та коррозіонной стійкості. Був проведений хімічний аналіз матеріала, проведені ізносні та корозійні випробування, визначений коефіцієнт тертя. Аналіз досвіду експлуатації дорожніх машин показав, що основною причиною їх виходу з ладу гідроциліндрів є знос та корозія робочих поверхонь штоків. Вибір матеріалів пар тертя, що забезпечує підвищення їх ресурсу вище досягнутого рівня – важливе завдання. Вирішення його залежить від конструкції та призначення вузла, технології виробництва, умов експлуатації, від вимог до властивостей деталей, терміну їх служби та надійності з урахуванням вартості матеріалів і їх дефіцитності, витрат на виготовлення деталей з вибраного матеріалу та експлуатаційних витрат. В роботі науково обґрунтовано, вибрано та експериментально доведено переваги сталі 38Х2МЮА з покриттям TiN в якості основного матеріалу і запропоновані оптимальні режими его нанесення. Це забезпечує високу коррозійну стійкость та знижує знос, а також значне знижае коефіцієнт тертя порівняно з іншими сталями.
Keywords: твердість; дорожні машини; іонно-плазмове покріття; корозійна стійкість; зносостійкість; фретинг; адгезія; знос