Дослідження структури і фазового складу іонно-плазмових покриттів - Глушкова, Діана Борисівна; Воронков, Олександр Іванович; Степанюк, Андрій Іванович; Демченко, Сергій Володимирович; Калініна, Наталія Євграфівна; Калінін, Василь Тимофійович; Hlushkova, Diana; Voronkov, Alexander; Kalinina, Natalia; Kalinin, Vasily; Demchenko, Sergey; Stepaniuk, Anrey; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Методом структурного аналізу досліджено фазовий склад, текстура і напружений стан в покриттях на основі систем Ti-N, Cr-N, Ti-Cr-N, отриманих методом плазмового осадження. Метод нанесення плазмових покриттів вакуумно-дуговим способом широко застосовується в практиці підприємств з метою підвищення надійності і довговічності, а також відновлення деталей машин і конструкцій. У досліджених фазах (TiN, Cr2N) виявлена текстура і значні стискаючі напруження, що досягають ~ 3 ГПа. Проана-лізовано фактори, що впливають на рівень залишкових напружень, запропонована модель формування напруженого стану в покриттях нітриду титану і хрому.
Study of the structure and phase composition of ion-plasma coatings
Исследование структуры и фазового состава ионно-плазменных покрытий
Keywords: нітрид титану; нітрид хрому; рентгенівська дифрактометрія; покриття; залишкові напруги; текстура; фаз. склад; titanium nitrides; chromium nitrides; X-ray diffractometry; coatings; residual stresses; texture; phases. composition; 621.785; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.122