Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни «Ресурсозбереження при виробництві та безпека матеріалів на основі мінеральних в’яжучих» : для студентів, які навчаються за спеціальністю G1 «Хімічні технології та інженерія» - Хоботова, Е. Б. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Методичні вказівки призначені для самостійної підготовки бакалаврів спеціальності «Хімічні технології та інженерія» з дисципліни, що вивчає ресурсозбереження та безпеку матеріалів на основі мінеральних в’яжучих. У виданні детально розглянуто питання утилізації промислових відходів, зокрема використання шлаків чорної металургії та золошлакових відходів ТЕС як вторинної сировини для виробництва заповнювачів і в’яжучих речовин. Подано фізико-хімічні основи застосування техногенної сировини та екологічні аспекти її розміщення в навколишньому середовищі. Кожен розділ містить теоретичний матеріал і практичні завдання для самоперевірки, що сприяє ефективному засвоєнню знань та діагностиці рівня фахової підготовки майбутніх інженерів-хіміків.
Keywords: золошлакові відходи ТЕС; промислові відходи; заповнювачі; вторинна сировина; фізико-хімічні основи; самостійна підготовка студентів