Обліково-аналітичне забезпечення управління розрахунками з покупцями - Насоненко, Ярослава Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процес організації обліку розрахунків з покупцями у ТОВ «ЕМСС». Мета дослідження – обґрунтування теоретичних, методичних і практичних питань організації обліку розрахунків з покупцями на підприємстві, а також розробка шляхів їх удосконалення. Методи дослідження – сукупність загальнонаукових та спеціальних методів: логічні, узагальнення, порівняння методи економічного та фінансового аналізу. Досліджені наукові погляди на облік розрахунків з покупцями, окреслено класифікацію дебіторської заборгованості, розглянуто нормативно-законодавчу базу ведення таких розрахунків, описано особливості оцінки дебіторської заборгованості за її видами, окреслено порядок визнання та оцінка дебіторської заборгованості та здійснено порівняння вимог НП(С)БО та МСБО. Проведений фінансовий аналіз показників діяльності ТОВ «ЕМСС», досліджено особливості обліку розрахунків з покупцями, описано процес документообігу первинних та звітних документів, пов’язаних з обліком розрахунків з покупцями, з’ясовано основні причини виникнення дебіторської заборгованості у підприємства. За результатами досліджень розроблено пропозиції щодо вдосконалення обліку розрахунків з покупцями, що дозволить підприємству впевнено почуватись на ринку.
Keywords: розрахунки з покупцями; дебіторська забогованість; резерв сумнівних боргів; поточна дебіторська заборгованість