Корпоративна соціальна відповідальність як один із ключових інструментів успішного ведення бізнесу - Лагута, Я. М.; Laguta, Yaroslav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Визначено основні характерні риси корпоративної соціальної відповідальності. Наведено коротку історичну довідку про причину виникнення та розвиток теорії КСВ в світі. Проведено аналіз діючого стандарту ISO 26000 із включеним до нього поняттям про КСВ та можливим ефектом від впровадження на підприємствах. Розглянуто сутність концепції заінтересованих сторін, наведено узагальнене групування стейкхолдерів за ознаками. Також наведено моделі корпоративної соціальної відповідальності зі специфікою їх застосування відповідно до характеру прояву. Наведено характеристику принципів КСВ, які дозволять підвищити ефективність ведення бізнесу та забезпечити зростання іміджу серед споживачів. Розглянуто основні методи які застосовуються, як на світових так і на вітчизняних підприємствах. Сформульовано висновки щодо майбутнього очікуваного ефекту відповідно до кожного із суб’єктів КСВ відносин, який може проявитися прямо та опосередковано: зі сторони акціонерів та інвесторів відбудеться підвищення результативності діяльності підприємства, що в свою чергу призведе до покращення умов праці, заробітної плати для працівників та задоволення потреби споживача в результаті отримання якісного товару чи послуги; для інших учасників – громад, урядових організацій, громадських організацій та міжнародних інституцій впровадження КСВ дасть змогу підвищити культурний рівень суспільства, підтримку науково-технологічного розвитку, збереження екології та оптимізації природокористування, посилення конкурентних позицій та економічної стабільності держави.
Corporate social responsibility as one of the key tools successful business
Keywords: соціальна відповідальність; корпоративна соціальна відповідальність; стейкхолдер; методи корпоративної соціальної відповідальності; принципи корпоративної соціальної відповідальності; сталий розвиток; social responsibility; corporate social responsibility; stakeholder; methods of corporate social responsibility; principles of corporate social responsibility; sustainable development; 005.35