Формування системи паркінгів в центральній діловій частині м. Луцьк - Лукін, Артем Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - процес формування системи паркінгів в центральній діловій частині м. Луцьк. Мета – формування такої системи паркінгів в центральній діловій частині м. Луцьк, яка б повністю задовільнила попит на паркування. Методи дослідження – натурні спостереження, анкетування, математична статистика, математичне моделювання. В роботі апробована методика формування системи паркінгів на прикладі м. Луцьк: розроблено граф вулично-дорожньої мережі центральної ділової частини міста; визначені межі центру на основі аналізу попиту на проїзд і паркування; визначений попиту на паркування; досліджені радіальні транспорті потоки для визначення загальної місткості паркінгів; порівняні результати анкетування та дослідження потоків для встановлення остаточної місткості системи паркінгів; оцінені можливості вулично-дорожньої мережі для забезпечення паркувальних місць; визначені місця розташування, типи та місткості паркінгів; перевірено задовільнення попиту на паркування. Можливий соціальний ефект, який полягає в скороченні загальних витрат часу руху по вулично-дорожній мережі міста всіма учасниками руху, шляхом звільнення вулично-дорожньої мережі центральної ділової частини м. Луцьк від припаркованих автомобілів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – сформована система паркінгів в центральній діловій частині м. Луцьк дозволяє поліпшити організацію дорожнього руху. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути надані на розгляд до Відділу транспорту Луцької міської ради на предмет їх впровадження в перспективний план розвитку транспортної системи міста.
Keywords: організація дорожнього руху; центральна ділова частина міста; система паркінгів; вулично-дорожня мережа