Стан відтворення оборотного капіталу на підприємствах Харківської області - Горовий, Д. А.; Gorovyi, Dmytro (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Необхідність в оновленні і активізації економічного життя в Україні вимагає знову повернутися до теми управління рухом оборотного капіталу промислових підприємств, оскільки в саме результаті цього руху утворюється прибуток–головний результат діяльності будь-якого підприємства. Проте зараз економіка Харківської області відчуває суттєве навантаження через втрату промислових зв’язків, певних виробництв та через збільшення ролі військової промисловості, адже в останні роки основною галуззю регіону ставала торгівля. Це суттєво впливає не лише на обсяги та прибутковість підприємств області, але й на структуру виробництва. Зараз більше чверті промислової продукції області виробляється на підприємствах харчової промисловості, в той час як частка реалізації продукції машинобудування зменшилася з 54% до 13% у 2015 році. Тому подане дослідження бути спиратися на порівняння даних 1997-2000 рр. та 2010-2014 рр. Динаміка темпів росту свідчить про суттєві проблеми з відтворенням оборотного капіталу на підприємствах видів економічної діяльності, що розглядаються, в період з 2000 по 2014 рік. На підприємствах Харківської області є достатній обсяг оборотного капіталу, але його розміщення за видами економічної діяльності не є раціональним, адже управління оборотним капіталом, як процес, повинно мати за мету два критерії: оптимізація обсягу вкладень в оборотний капітал при забезпеченні необхідного рівня рентабельності та ліквідності і прискорення швидкості обігу капіталу.
Working capital reproduction condition on Kharkiv region enterprises
Keywords: оборотний капітал; період обігу; швидкість обігу; темпи росту капіталу; вид економічної діяльності; галузь промисловості; working capital; period of circulation; velocity of circulation; growth rate of capital; еconomic activity; area of industry; 366.43