Механізм функціонування та забезпечення економічної безпеки підприємства - Близнюк, А. О.; Blyznyuk, Andryi (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
В даній статті досліджено поняття «економічна безпека», обґрунтовано необхідність впровадження підрозділу з контролю економічної безпеки на підприємстві будь-якої сфери діяльності, також досліджені загрози, які можуть нести підприємства, нехтуючи цим підрозділом. Також в роботі наведено механізм дії підрозділу економічної безпеки і описаний інструментарій, який використовує механізм. Предметом дослідження є економічна безпека підприємства. Основною метою статті є конкретизація відомих визначень «механізм забезпечення економічної безпеки», а також аналіз інструментарію забезпечення економічної безпеки на підприємстві. У роботі використані методи групування при виявленні підходів до визначення досліджуваних понять і графічний, який використаний при подачі результатів дослідження. У роботі визначено, що невпевненість у достатньому рівні безпеки і відсутність дій щодо її забезпечення надає соціально-економічним процесам таких властивостей як хаотичність, спонтанність і емоційність. Все це має своє відображення при прийнятті будь-якого рішення, позначається на відсутності орієнтира і стратегії розвитку соціально-економічної системи і т.п. Загалом, для підвищення виробничого потенціалу промислового підприємства, забезпечення максимальної економічної безпеки утворюється необхідність в створенні підрозділу, який контролюватиме економічну безпеку. Даний підрозділ має працювати за чітко сформульованим і структурованим механізмом, який забезпечить для підприємства максимальний рівень економічної безпеки. Наведений механізм повинен забезпечити результат, який потягне за собою мінімізацію витрат підприємства, забезпечить адаптацію до нових правил, посприяє, у міру можливості, стійкого положення в кризових ситуаціях.
The mechanism of function and procuring of the economic security on the enterprise
Keywords: економічна безпека; механізм функціонування; підрозділ; контроль; economic security; mechanism of function; control; subdivision; 338.47+656.1