Iнтелектуальна бортова iнформацiйна системи безпiлотного транспортного засобу на основi нейромережевої архiтектури з лiдаром та з блоком 3D-карт - Нiконов, Олег Якович; Полосухiна, Тамара Олегiвна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Інтелектуальна бортова інформаційна система безпілотного транспортного засобу складається з датчиків, відеокамер, блока розпізнавання знаків, радара, супутникового навігатора, блока зберігання цифрової інформації, блока пам'яті про стан руху транспортного засобу, приймально-передавального пристрою, дані з яких передаються на електронний керуючий блок. Для підвищення точності орієнтації в просторі, точності визначення дистанції до оточуючих безпілотний транспортний засіб об'єктів та безпеки і ефективності керування безпілотним транспортним засобом в реальному режимі часу як електронний керуючий блок використовують керуючий блок на основі нейромережевої архітектури, що складається з блоків на основі багатошарової штучної нейронної мережі, кожен з яких містить вхідний шар, прихований шар та вихідний шар. Додатково встановлено лідар та блок 3D-карт.