Шляхи підвищення економічної ефективності використання оборотних активів підприємства - Александров, Костянтин Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єктом дослідження є процес підвищення економічної ефективності використання оборотних активів підприємства. Метою дослідження є розробка універсальної системи підвищення економічної ефективності використання оборотних активів автотранспортного підприємства та практичне впровадження рекомендації щодо покращення структури оборотного капіталу АТ «ХПАС». Предмет дослідження полягає у формуванні комплексної системи підвищення економічної ефективності використання оборотних активів автотранспортного підприємства, на базі якої можна впроваджувати нові методи удосконалення структури та величини оборотного капіталу підприємства. Методи дослідження: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; експертного спостереження; порівняння та групування; методи управління дебіторською заборгованістю; метод управління запасами. У роботі визначено сутність та класифікація оборотних активів підприємства; запропоновано методичний підхід щодо підвищення економічної ефективності використання оборотних активів підприємства; наведено коротку характеристику та проведено аналіз техніко-економічних та фінансових показників АТ «ХПАС»; сформовано систему підвищення економічної ефективності використання оборотних активів підприємства. Обґрунтовані в кваліфікаційній роботі пропозиції щодо вдосконалення процесу використання оборотних активів автотранспортного підприємства АТ «ХПАС» є ефективними для підприємств такого типу й можуть бути застосовані в їх господарській діяльності.
Keywords: оборотний капітал; оборотні активи; запаси; грошові кошти; дебіторська заборгованість; методичний підхід