Оцінка можливості використання математичних моделей для експертних досліджень пошкоджень двигуна автомобіля - Хрулєв, Олександр Едуардович; Сараєва, Ірина Юріївна; Воробйов, Олександр Миколайович; Сохін, Андрій Андрійович; Khrulev, Alexander; Saraіevа, Iryna; Vorobiov, Oleksandr; Sokhin, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Проблема експертної оцінки пошкоджень деталей двигуна, особливо його механізмів, які працюють в умовах порушень експлуатації автомобіля є складним завданням. Така оцінка потребує певної кваліфікації, спеціального обладнання, є досить затратною і має суб’єктивний характер. Застосування математичних моделей при проведенні таких досліджень повинне покращити об’єктивність висновку експерта . Для цього в роботі визначено аналіз математичних моделей, які покладено до основи удосконаленого експертного методу оцінки пошкоджень двигуна. Ці моделі при певних умовах застосування дозволяють вирішити зворотну задачу руйнування деталей механізму двигуна. Раніше такі моделі застосовувались при проектуванні двигуна за умов відсутності порушень експлуатації автомобіля. Моделювання в практиці проведення експертних досліджень призвано покращити їх інформаційну та об’єктивну складові при визначення причин несправностей двигуна внаслідок порушень умов експлуатації автомобіля.
Evaluation of the possibility of using mathematical models for expert research of car engine damage
Keywords: автомобіль; двигун; експлуатація; пошкодження; експертиза; модель; розрахунок; car; engine; operation; damage; expertise; model; calculation; 629.083:621; 10.30977/VEIT.2022.21.0.06