Досягнення необхідних техніко-економічних показників двигуна 4Ч 8,2/7,1 за рахунок зміни ступеня стиснення - Кобернюк, Тетяна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В роботі виконано розрахунки автомобільного двигуна потужністю 65 кВт на базі двигуна 4Ч 8,2/7,1, обладнаного системою зміни ступеня стиснення. Частина проекту присвячена методам поліпшення екологічних показників і зниження експлуатаційних витрат автомобільного двигуна за рахунок застосування системи зміни ступеня стиснення. Проведено аналіз конструкцій систем зміни ступеня стиснення. Проведено розрахунок робочого процесу двигуна із змінним ступенем стиснення ε = 9...15. Обрана оптимальна ступінь стиснення для даного двигуна. Через те, що такі двигуни варто оснащувати системою безпосереднього впорскування палива, розрахункове дослідження виконувалося з урахуванням цього фактору. Виконано оцінку економічної ефективності розробки.
Keywords: двигун внутрішнього згорання; ступінь стиснення; впорскування палива; поршень; потужність; робочий процес