Розробка вимірювальної інформаційної системи для вимірювань лінійних переміщень вимірювальної платформи - Блізно, Олександр Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єктом роботи є вимірювально-інформаційна система оцінки лінійного переміщення. Мета роботи – її розробка на основі ультразвукового та оптичних датчиків. Контроль відстані є необхідним у багатьох технологічних процесах. Для підвищення якості продукції, що випускається, ці процеси вимагають все більшої точності і більшого діапазону вимірювання, а також такої конструкції вимірювальних систем, яка могла б використовуватися в складних умовах, таких як: холод, вода, пил, невагомість і багато інших. Все це стало причиною розробки нових методів і пристроїв вимірювань відстані. Розглянуто методи та засоби безконтактного вимірювання відстані. Проаналізовано наявні системи вимірювання відстані. Виявлені їх недоліки, які не дозволяють використовувати їх для розроблюваної вимірювально - інформаційної системи. Спроектовано структурну схему вимірювально - інформаційної системи, яка була уточнена після аналізу та підбору оптимальних компонентів виробництва National Instruments. Для її функціонування розроблене програмне забезпечення у середовищі LabVIEW. Результати роботи можуть бути корисними випробувальним лабораторіям та промисловим підприємствам, які потребують визначення відстані у діапазоні від 50 мм до 250 мм.
Keywords: відстань; вимірювально-інформаційна система; оптичний датчик; переміщення; температурний дрейф; ультразвуковий датчик