Процеси механічної та физико-хімічної обробки. Верстати та інструмент : навчальний посібник - Мощенок, В. І.; Пімонов, І. Г.; Скрипник, Т. М. (LAMBERT Academic Publishing, 2025)
Навчальний посібник охоплює фізичні основи різання матеріалів, інструментальні матеріали, методи та технології механічної обробки. У першій главі розглядаються рухи в металорізальних верстатах, геометрія різців, процеси стружкоутворення, сили та теплові явища під час різання, знос і стійкість інструментів, а також порядок призначення режимів різання. Друга глава присвячена інструментальним матеріалам. Наступні глави висвітлюють окремі види обробки: точіння, свердління, фрезерування, стругання, довбання, протягування, прошивання, зубонарізання, нарізування різьблень, шліфування та оздоблювальну абразивну обробку. У розділі фізико-хімічних методів розглянуто електрофізичну, електрохімічну, ультразвукову та променеву обробки. Глава про металорізальні верстати охоплює їх класифікацію, детальний опис різних типів верстатів (токарних, фрезерних, шліфувальних, розточних, електроерозійних), а також роботизацію та системи числового програмного керування (ЧПК). Наприкінці посібника наведено тести, завдання та список рекомендованої літератури для закріплення матеріалу.
Keywords: машинобудування; технологія виробництва