Стратегічне управління персоналом підприємства у цифровому середовищі - Шморгун, О. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячене розвитку теоретико-методичних засад і розробленню науково-практичних рекомендацій щодо стратегічного управління персоналом підприємств в умовах цифрового середовища, спрямованих на підвищення ефективності управлінських рішень, адаптивності кадрової політики та цифрової зрілості персоналу. Об’єктом дослідження є процеси стратегічного управління персоналом підприємств в умовах цифрової економіки. Предметом дослідження виступають теоретичні положення, методи, моделі та інструменти стратегічного управління персоналом, що забезпечують цифрову трансформацію функцій HRM і розвиток персоналу відповідно до викликів цифрового середовища. У роботі узагальнено наукові підходи до трактування сутності стратегічного управління персоналом і простежено еволюцію його ролі під впливом цифрової трансформації. Показано, що стратегічне управління персоналом доцільно розглядати як багатовимірний і динамічний процес, орієнтований не лише на реалізацію кадрових стратегій, а й на узгодження цілей розвитку персоналу із загальною логікою стратегічного управління підприємством. Запропоноване уточнення дозволяє більш чітко розмежувати стратегічний і операційний рівні HR-управління та формує теоретичне підґрунтя для подальших прикладних розробок. Запропоноване уточнення понятійного апарату відрізняється від існуючих підходів чітким розмежуванням стратегічного і операційного рівнів HR управління та акцентом на трансформації моделі стратегічного мислення під впливом цифровізації. Зміст стратегічного управління персоналом розкрито через розгляд цифрового середовища як інтегрованого простору взаємодії людей, даних і технологій. Обґрунтовано, що цифрова трансформація змінює не лише окремі HR-інструменти, а передусім саму модель стратегічного мислення в управлінні персоналом. У межах такого підходу цифрове середовище розглядається як інтегрований простір взаємодії людей, даних і технологій, у якому формуються нові вимоги до компетентностей персоналу, стилів управління та організаційної культури. Проаналізовано сучасні моделі цифрової трансформації та цифрової зрілості організацій і визначено можливості їх адаптації до потреб стратегічного управління персоналом. Набули подальшого розвитку концептуальні положення формування та реалізації адаптивно-інноваційної стратегії стратегічного управління персоналом (AISHRM), яка розглядається як стратегічна рамка управління персоналом в умовах цифрової трансформації. На відміну від існуючих підходів, запропонована стратегія базується на синергетичному поєднанні стратегічного, сценарного, процесного, цифрового та культурного підходів, що забезпечує її цілісність, високу адаптивність до турбулентних змін і цільову результативність. Адаптивність HR-стратегії означає спроможність системи управління персоналом підприємства своєчасно коригувати цілі, інструменти та управлінські підходи відповідно до змін цифрового середовища, зокрема впливу VUCA-чинників, рівня цифрової зрілості організації та поширення гібридних форматів зайнятості. Забезпечення такої адаптивності досягається шляхом використання сучасних інструментів HR-аналітики, сценарного планування, Agile-підходів і впровадження цифрових рішень. Інноваційність як ключова домінанта AISHRM передбачає формування організаційного середовища, у якому працівники виступають не лише виконавцями функціональних завдань, а й активними носіями інноваційних ідей. Виокремлено ключові структурні компоненти адаптивно-інноваційної стратегії стратегічного управління. Стратегічно-сценарний компонент передбачає розроблення варіативних моделей розвитку персоналу залежно від прогнозних сценаріїв цифровізації економіки та галузі, що дозволяє мінімізувати стратегічні ризики. Процесно-цифровий контур забезпечує наскрізну інтеграцію цифрових інструментів у ключові HR-процеси, трансформуючи їх із операційних функцій у джерело аналітичних даних для прийняття управлінських рішень. Культурно-ціннісний базис орієнтований на формування гнучкої організаційної культури, що стимулює інноваційну активність персоналу та його готовність до безперервного навчання. У дисертації виконано аналіз впливу цифрових змін на HR-системи та оцінено сучасний стан стратегічного управління персоналом підприємств. Визначено особливості трансформації кадрових процесів у транспортнологістичній галузі, якій притаманні високий рівень операційної складності діяльності, залежність від цифрових платформ і необхідність оброблення даних у режимі реального часу. Доведено, що ефективне стратегічне управління персоналом у цій галузі потребує акценту на розвитку цифрових компетентностей, здатності до міжфункціональної взаємодії та швидкої адаптації персоналу до змін зовнішнього середовища. Урахування цих особливостей підвищує практичну цінність запропонованих рекомендацій і можливість їх застосування у діяльності підприємств реального сектору економіки. Запропоновано методичне забезпечення стратегічного аналізу HR системи, що поєднує оцінювання зовнішніх викликів, аналіз внутрішнього кадрового потенціалу та визначення стратегічних орієнтирів розвитку персоналу. Особливу увагу приділено компетентнісному підходу як інструменту узгодження потреб підприємства з можливостями персоналу в умовах цифрової економіки. У роботі розроблено D-Skills модель цифрових компетентностей персоналу транспортно-логістичних підприємств. Модель враховує галузеву специфіку, функціональні ролі працівників і рівні володіння цифровими навичками, що дає змогу виявляти компетентнісні розриви та формувати адресні програми розвитку й навчання персоналу. Такий підхід забезпечує перехід від формального оцінювання персоналу до стратегічно орієнтованого управління його розвитком. Для формування управлінських рішень у системі стратегічного управління персоналом підприємств транспортно-логістичного сектору запропоновано комплексний підхід, що базується на результатах SPACE аналізу підприємства та оцінюванні цифрової зрілості HR-процесів. Розроблено алгоритм формування портфеля стратегічних HR-рішень, який поєднує оцінювання рівня інтеграції HR-стратегії зі стратегією розвитку підприємства, проведення GAP-аналізу стратегічних розривів, визначення композитного показника стратегічної відповідності HR-стратегії та вибір ефективних HR рішень з урахуванням типу SPACE-стратегії, рівня стратегічної відповідності і цифрових ризиків. Розроблено матрицю формування HR-стратегії та траєкторій її еволюційного розвитку залежно від стратегічної позиції підприємства та рівня узгодженості HR і бізнес-цілей. Комплексність підходу забезпечується поєднанням методів стратегічного аналізу, оцінювання стратегічної інтеграції HR-стратегії з бізнес-цілями та оцінювання цифрової зрілості HR-процесів, що дозволяє формалізувати вибір управлінських рішень, прогнозувати ефективність HR-ініціатив і визначати пріоритети трансформації HR-функцій у цифровому середовищі. Розроблений композитний показник стратегічної відповідності HR стратегії інтегрує оцінку рівня узгодженості та масштаб стратегічних розривів, що дозволяє оцінювати ступінь готовності HR-системи до стратегічного партнерства з бізнесом. Застосування запропонованого алгоритму та імітаційної моделі у діяльності підприємств транспортно-логістичного сектору дозволяє приймати обґрунтовані стратегічні HR-рішення, сприяє підвищенню узгодженості HR-стратегії з бізнес-цілями, оптимізації процесів управління персоналом і підвищенню цифрової зрілості HR-функцій. Досліджено ключові аспекти розвитку цифрових компетентностей працівників формування культури безперервного навчання як фундаментальних складових адаптивності та інноваційної спроможності сучасних організацій. Доведено, що формування культури безперервного навчання є одним із ключових чинників успішної реалізації стратегій управління персоналом у цифровому середовищі. Така культура передбачає поєднання формального, неформального та інформального навчання, використання цифрових освітніх платформ, мікронавчання та внутрішніх спільнот обміну знаннями. Орієнтація на постійний розвиток компетентностей сприяє зменшенню цифрових розривів у колективах, підвищенню залученості працівників і зміцненню інноваційного потенціалу підприємства. Запропоновано інтегровану модель взаємозв’язку цифрових компетентностей і культури безперервного навчання як синергетичної системи розвитку персоналу, у якій розвиток одного елемента підсилює інший. Динаміка компетентностей розглядається з урахуванням зворотного зв’язку, що відображає трансформацію початкових навичок працівників у підвищені результати навчання та вплив інтенсивності цифрового розвитку на ефективність організаційного навчання. Практичною реалізацією запропонованих концепцій є авторська модель чат-бота «Дзиґа», створена для мікронавчання та розвитку цифрових компетентностей персоналу. Бот інтегрує п’ять тематичних рубрик – «Офісний ніндзя», «Майстер комунікацій», «Цифрова безпека», «Аналітика та дані», «Техно-тренди та AI», що дозволяє співробітникам самостійно обирати релевантний навчальний контент і розвивати компетентності у власному темпі. Запропонована модель забезпечує гнучку інтеграцію навчання в повсякденну робочу діяльність і формує основу культури безперервного розвитку. Розроблено концептуальні та методичні засади формування системи цифрового моніторингу ефективності стратегічного управління персоналом підприємств транспортно-логістичного сектору. Обґрунтовано роль цифрового моніторингу стратегічного управління персоналом, що забезпечує безперервний зворотний зв’язок між плануванням, реалізацією та оцінюванням HR-стратегії в умовах цифрової трансформації. Запропоновано архітектурну модель системи цифрового моніторингу стратегічного управління персоналом, яка включає взаємопов’язані модулі: централізовану базу HR-даних, аналітичний модуль HR-аналітики та візуалізації показників, модуль моніторингу реалізації HR-стратегії та модуль прогнозування і підтримки управлінських рішень на основі технологій штучного інтелекту. Розроблена модель забезпечує формування замкненого управлінського циклу «дані – аналіз – прогноз – управлінське рішення» та дозволяє трансформувати кадрові дані у стратегічну управлінську інформацію. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання розроблених теоретичних положень, моделей і методичних підходів для підвищення ефективності стратегічного управління персоналом підприємств в умовах цифрової трансформації. Запропонована концепція адаптивно-інтелектуального стратегічного управління персоналом забезпечує формування гнучких HR-стратегій, узгоджених із цілями цифрового розвитку підприємства та вимогами динамічного зовнішнього середовища. Розроблені методичні підходи до оцінювання ефективності стратегічного управління персоналом, визначення рівня цифрової зрілості HR-процесів, оцінювання HR ризиків і формування інтегральних показників стратегічної HR-ефективності можуть використовуватися для комплексної діагностики стану HR-системи та обґрунтування управлінських рішень. Практичну цінність мають рекомендації щодо формування цифрової HR стратегії, впровадження систем HR-аналітики та цифрового моніторингу, розвитку цифрових компетентностей персоналу та вдосконалення організаційних і мотиваційних механізмів управління персоналом. Результати дослідження доведені до рівня практичного застосування та можуть бути використані підприємствами транспортно-логістичного сектору при розробленні стратегій управління персоналом і програм цифрового розвитку. Практичну цінність мають рекомендації щодо формування цифрової HR стратегії, впровадження систем HR-аналітики та цифрового моніторингу, розвитку цифрових компетентностей персоналу та вдосконалення організаційних і мотиваційних механізмів управління персоналом. Результати дослідження доведені до рівня практичного застосування та можуть бути використані підприємствами транспортно-логістичного сектору при розробленні стратегій управління персоналом і програм цифрового розвитку.
Keywords: автотранспортне підприємство; стратегічне управління; HR-стратегія; HRM-система; культура безперервного навчання; стратегічний аналіз; транспортно-логістичні підприємства; цифрове середовище; цифрова трансформація; цифрові компетентності; управління людськими ресурсами; управління персоналом; motor transport enterprise; strategic management; HR strategy; HRM system; continuous learning culture; strategic analysis; transport and logistics enterprises; digital environment; digital transformation; digital competencies; human resource management; personnel management; 65.012.34:517.977.5