Розробка заходів з удосконалення руху транспортних потоків у центральній частині м. Харкова. Частина 1. Оцінка наслідків введення одностороннього руху з використанням VISUM - Санько, Володимир Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У ході натурних спостережень було визначено репрезентативну вибірку кількості автомобілів, які прибувають та відправляються в центральній частині м. Харкова. Завдяки цьому стало можливим визначення середньої кількості автомобілів, які прибувають до місць паркування на крайню праву смугу вулично-дорожньої мережі, 32 од. на 100 м та від’їжджають 20 од. на 100 м, а також кількість прибуваючих 0,49 од. на 100 м2 та від’їжджаючих 0,52 од. на 100 м2 на стоянках в дворах житлових будинків. Експериментальні розрахунки інтенсивності транспортних потоків при зміні схеми організації руху в центральній частині м. Харкова, показали, що перерозподіл інтенсивності руху на вулицях відбувається нерівномірно на різних ділянках вулично-дорожньої мережі. Порівняльний аналіз швидкості руку для вулиць вул. Сумська та Пушкінська вказує на те що найбільша швидкість проїзду по вказаних вулицях досягається при запровадженні одностороннього руху по вул. Пушкінський від вул. Короленка до вул. Ярослава Мудрого та по вул. Сумській від вул. Ярослава Мудрого до провулку Мечникова з відкриттям двостороннього рух на вул. Скрипника, Чернишевська, Гіршмана.
Keywords: довжина поїздки; транспортні райони; інтенсивність; односторонній рух; транспортна мережа; транспортні потоки