Планування чисельності та фонду заробітної плати робітників при колективній (бригадній) формі організації праці - Непран, А. В.; Мельничук, О. М.; Руденко, І. В.; Nepran, A. V.; Melnychuk, M.; Rudenko, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета – розрахунок планової чисельності працівників та фонду заробітної плати при колективній організації та оплати праці в залежності від рівня рівня поділу праці. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: метод коефіцієнтів, абстрактиний метод, балансовий метод. Результати. Розрахунок чисельності робітників спеціалізованих та комплексних бригад має певні відмінності. Висхідними даними для розрахунку явочної чисельності спеціалізованої бригади за витратами нормованого часу на одиницю продукції є: трудомісткість виробничої програми за кожним розрядом робіт, які входять до завдання виробничої бригади; витрати робочого часу на одного робітника та середній процент виконання планових норм. Загальна явочна чисельність робітників спеціалізованої бригади дорівнює сумі чисельності робітників за усіма видами робіт, які входять до виробничого завдання бригади. Загальна явочна чисельність робітників спеціалізованої бригади дорівнює сумі чисельності робітників за усіма видами робіт, які входять до виробничого завдання бригади. Облікова чисельність робітників спеціалізованої бригади слюсарів-збиральників визначається шляхом множення явочної чисельності на коефіцієнт приведення явочної чисельності до облікової. Величина коефіцієнта приведення явочної чисельності до облікової залежить від характеру технологічних процесів на підприємствах. Практична значущість. Встановлений порядок розрахунку загальної чисельності спеціалізованих та комбінованих колективів працівників (бригад) дозволяє більш точно та обгрунтовано визначити кількість працівників та розмір фонду заробітної плати.
Peer planning for the robert workers salary fund under the collective (brigade) form of organizational practice
Keywords: фонд заробітної плати; чисельність робітників; колективна (бригадна) форма організації праці; явочна чисельність; облікова чисельність; wage fund; number of workers; collective (team) form of organization of work; number of employees; number of regional workers; 331.28; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.127