Автомобільний двигун потужністю 60 кВт на базі двигуна 4Ч 8,2/7,1. Частина 1. Форсування ДВЗ - Савич, Владлен Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – автомобільний двигун. Мета роботи – форсування базового двигуна внутрішнього згоряння потужністю 65 кВт. Оцінка ефективності запропонованої модернізації. Методи дослідження – аналітичні, розрахункові та експериментальні. Спеціальна частина роботи присвячена способам форсування ДВЗ. Як найбільш прийнятний обрано спосіб форсування базового автомобільного двигуна 4Ч 8,2/7,1 потужністю 65 кВт за рахунок застосування наддуву. Проведено вибір і обгрунтування параметрів двигуна, розрахунок робочого процесу, динамічний розрахунок та розрахунок деяких основних деталей двигуна на міцність. Розглянуті питання охорони праці і безпеки життєдіяльності при вдосконаленні двигуна та його експлуатації і обслуговуванні. Виконана оцінка економічної ефективності модернізації двигуна. В спеціальній частині виконані необхідні розрахунки за темою.
Keywords: двигун; потужність; поршень; шатун; форсування; наддув