Розроблення розрахункової моделі для підігріву робочої рідини гідропривода мобільних машин - Пімонов, І. Г.; Пенкіна, Н. П.; Ярижко, О. В.; Мощенок, В. І.; Салій, Ю. Л.; Pimonov, Ihor; Penkina, Nataliіa; Yaryzhko, Oleksandr; Moschenok, Vasyl; Saliy, Yuriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дослідження присвячено актуальній проблемі підвищення експлуатаційної продуктивності мобільних машин, оснащених гідроприводами. Зокрема проаналізовано вплив конструктивних параметрів гідропривода на його надійність та ефективність роботи. Особливу увагу приділено можливостям оптимізації системи терморегулювання робочої рідини. Сучасні тенденції в конструюванні мобільних машин вимагають нових інноваційних інженерних рішень щодо конструкції та розміщення гідробаків, які забезпечать оптимальні умови роботи гідросистеми. Мета дослідження полягає в розробленні розрахункової моделі конструктивних параметрів для підігріву робочої рідини гідропривода, що спрямована на підвищення загальної ефективності роботи гідрофікованих машин, зважаючи на досвід проєктування та експлуатації аналогічних систем. Стабілізація температурних параметрів робочої рідини необхідна для взаємодії деталей та елементів, а також ефективного функціонування машини загалом. Під час прогріву робочої рідини в гідроприводі зменшується навантаження на гідроелементи, знижуються гідравлічні витрати, полегшується переміщення робочої рідини по трубопроводах, забезпечується стабільність тиску й чутливість системи. Тому час на прогрів має бути мінімальним.
Development of a calculation model for the working fluid heating of a hydraulic drive in mobile machines
Keywords: мобільні машини; гідропривод; експлуатація; адаптація; конструктивні пара- метри; температура робочої рідини; mobile machines; hydraulic drive; operation; adaptation; design parameters; working fluid temperature.; 629.3:62-69; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.139