Вдосконалення робочого обладнання комплексної дорожньої машини - Кондратенко, Ілля Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологічний процес прибирання дорожнього полотна в зимових умовах. Мета роботи – модернізація робочого обладнання комплексної дорожньої машини, для розширення сфери ії використання. Метод дослідження – аналітично–графічний. На основі аналізу конструктивних рішень комплексних дорожніх машин ведучих світових виробників були визначити тенденції розвитку, та здійснено розробку додаткового робочого обладнання яке дозволяє підвищити ефективність використання машини. Уточнено розрахункову схему процесу різання снігового насту та визначені основні силові параметри. Виконано розрахунок основних параметрів комплексної дорожньої машини, розглянути заходи з охорони праці при роботі комплексної дорожньої машини і можливість її використання при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, розрахована економічна ефективність від експлуатації модернізованої комплексної дорожньої машини.
Keywords: комплексна дорожня машина; зимове утримання доріг конструкція; міцність; безпека; економічна ефективність