Технічні пропозиції по підвищенню рівня системи освітлення автомобіля VW Golf GTI - Гаджиєв, Ісмаіл Ісмаілович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення технічного рівня системи освітлення автомобілів типу VW Golf GTI з застосуванням елементів адаптивного управління освітлювальними енергоощадними приладами. Об’єкт роботи – технологічний процес освітлення умов дорожнього руху автомобіля з підвищеним рівнем безпеки для всіх учасників руху. Предмет роботи – система управління освітленням автомобіля. Проведено ретроспективний аналіз систем управління електричними освітлювальними і сигнальними приладами автомобілів, зосереджено увагу на сучасних системах, їх недоліках. Розглянуті сучасні тенденції розвитку технологій систем управління освітленням автомобілів із застосуванням так званого активного управління. Обрані основні напрямки покращення управління - система управління освітленням узбіччя і сигнальними освітлювальними приладами. Проведено огляд і обґрунтування елементної бази для модернізації системи управління автомобіля, що суттєво підвищить рівень безпеки руху. Розроблено структурну і принципові схеми удосконаленої системи і елементи алгоритмічного забезпечення роботи системи на борту автомобіля. Проведено аналіз сучасних автомобільних систем освітлення, виявлено функціональні недоліки штатної статичної LED-системи та обґрунтовано вибір концепції переходу на повністю адаптивну матричну систему IQ.LIGHT. Розроблено пропозиції щодо апаратної та програмної інтеграції, включаючи проектування електронної схеми керування в архітектурі CAN/LIN, опис алгоритмів адаптивного керування світловим пучком (Dynamic Light Assist) та аналіз функційної безпеки згідно зі стандартом ISO 26262 (ASIL-B).
Keywords: автомобільне освітлення; VW Golf GTI; IQ.LIGHT; матричні фари; адаптивне освітлення; CAN; LIN; ISO 26262; ASIL; модернізація; ретрофіт